Panni története

Lányomnál Wilms-tumort diagnosztizáltak. A kezelésével kapcsolatos tapasztalataimat kívánom megosztani másokkal. A rák elleni küzdelem az én szemszögemből.

Friss topikok

  • Brobika: @enimeniko: Szia! Tényleg rohan az idő! A srácok nőnek, mi meg megyünk össze! A műlt héten volt... (2012.09.11. 16:28) Megint egy kis adrenalin
  • EJucus (törölt): Szia Robi! Megrettenve olvastam végig kislányod blogját...nem is tudtam,hogy ilyen beteg...láttam... (2009.11.20. 19:01) Idenézzetek kiskomáim!
  • Imianyuja: De jóóóó!! Ennek így kellett lennie!! (2009.08.14. 22:02) Csupa öröm az élet!
  • Brobika: Köszönöm a dicséretet Böbe néni nevében is! Tényleg jó fej! Mókázik, beszélget a gyerekekkel, hogy... (2009.08.06. 21:57) Egy kiállítás képei
  • Imianyuja: A következő kérdésem pont ez lett volna.:) Hogy most hol tartotok, de ezekszerint ha minden igaz, ... (2009.07.22. 22:16) December 28-január 1.

Linkblog

Az első napok a kórházban 2.

2009.07.17. 19:01 - Brobika

A port beültetéssel egyidőben megkezdtük a preoperatív terápiát. Az első adagot rögtön meg is kapta Anna. Egyik héten Vinchristint, Doxorubicint, és Actynomicint kap, a következőn "csak" Vinchristint. A három közül a "Dox" tűnt nekem a legütősebbnek, ez kb. 10 nap után üt a legnagyobbat, ezt később többször is megtapasztalhattuk.

Három nap után mehettünk haza azzal, hogy 11.17-én folytatjuk. Következő héten hétfőn reggel elkezdtük az azóta már rutinná vált körutunkat a kórházban:

Reggel bejelentkezés után irány az ambulancia, ahol vért vesznek. Ha megérkezett a laboreredmény akkor az adjunktus úr megvizsgálja Pannit, majd a vérkép függvényében kiírja a soron következő kezelést. Ekkor vissza a kartonozóba átjelentkezni az osztályra, majd irány az első emelet. Itt megint egy rövid vizsgálat, majd a nővér bekeni a port felett érzéstelenítő krémmel, majd egy fél óra múlva megszúrják a portot. Utána elfoglaljuk az ágyunkat, és ha megérkezett a gyógyszer, már csak meg kell várni, hogy lecsöpögjön az infúzió.

 Az ambulancián ismerkedtünk meg Böbe nénivel. Böbe néni naponta 30-40, néha 50 gyermeket is megszúr vérvétel céljából. Beszélget velük, különböző játékokkal vonja el a figyelmüket. Panni az első egy-két alkalmat kivéve jajszó nélkül tűri a szúrásokat. Az utóbbi időben volt, hogy egyedül ült be a székbe, és nyújtota a kezét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel kapcsolatban vetődött fel a kérdés: ha az osztályon érzéstelenítés mellett úgyis megszúrják a portját, miért kell mindig a Böbe néninél is eltűrnie a szúrásokat? Hiszen a porton keresztül lehet vért is venni! A választ, mint annyi más dologra is, csak hónapokkal később kaptuk meg. Egyszer Annácska kibökte: A Böbe néninél mindig lehet választani vigasztaló ajándékot! Való igaz, az előtérben van egy kincses láda, amiben mindig vannak apró játékok a gyerekeknek. (mi is vittünk már szatyornyi plüss állatot, a meguntakból). Ráadásul Böbe néni mindig rajzol a ragtapaszra valami szépet! (Szinte az összes megvan itthon, gondosan eltéve.)

Amíg csöpög az infúzió, addig lehet beszélgetni a többi szülővel. Ez fontos dolog, mert sok mindent egymástól tudunk meg! Nem azért, mert az osztályon hanyagok lennének az orvosok, és a nővérek, de gondolom nekik már sok minden rutin, és sok mindent természetesnek vesznek, amin a szülők esetleg meglepődnek.

Amikor elkezdtük a kemoterápiát Pannika visszaszokott a pelenkára, pedig előtte már szobatiszta volt. Több oka is volt ennek: az első 3-4 hónapban amint megszúrták a portját Anna egyből "beteg" lett, csak feküdt az ágyban, és mindenhová vinni kellett. A terápia részeként néha igen sok hidrálást is kapott, és a rengeteg folyadéktól sokat kellett pisilnie, de a kórházi bilire nem lehetett rátenni. Ezért újra pelenkázni kellett. Egyik anyuka figyelmeztette is Mariannát, hogy kenjük vastagon popsikrémmel Anna fenekét, mert a Vinchristintől nagyon maró lesz a pisije.

20-án kellett visszamenni a Dox. miatti ellenőrzésre, ekkor mindent rendben talátak. Viszont kezdődtek a kellemetlenségek, Panni haja rohamosan elkezdett hullani. Szinte percenként sírt fel, hogy hajszál van a szájában.  Felhívtam a fodrászunkat, aki rögtön át is jött, és rövidre vágta Anna haját. Nem mertük teljesen lenyíratni, mert akkor még tartottunk a kopaszságától.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anna-kamilla.blog.hu/api/trackback/id/tr941251981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása